Pear Deck

Al maanden stond ergens achterin mijn (papieren!) agenda gekrabbeld; “Pear Deck uitproberen”. En nu ik daar eindelijk de tijd voor heb vrijgemaakt, deel ik mijn ervaringen en handleiding met jullie. Want het is zo simpel en effectief, dit wil ik jullie niet onthouden.

Pear Deck is een presentatietool waarmee je je dia’s interactief maakt. In mijn lessen wil ik tijdens een hoorcollege of uitleg graag interactie hebben met mijn leerlingen om zo voorkennis te testen of te checken of het begrepen is. Met deze presentatievorm stel je de vragen direct in je dia en leerlingen antwoorden met hun device. Het grote voordeel is dat leerlingen niet hoeven te switchen naar een online feedback tool als bijvoorbeeld Mentimeter of TodaysMeet. Ook blijven de leerlingen makkelijk “bij de les” doordat de dia’s op de beamer synchroon lopen met de dia’s op het schermpje van de leerling. Als docent kun je een premium (betaalde) versie krijgen en dit is toch wel erg handig. Op je tablet zie je dan een extra scherm waarmee je niet alleen kunt zien hoeveel leerlingen antwoord hebben gegeven maar ook wie en wat het antwoord was. Altijd handig om die paar slaapkoppies ook aan te sporen mee te doen 😉

Wat het helemaal super gemakkelijk maakt is dat je gewoon je bestaande PowerPoint of Google Presentatie uploadt. De vragen die je normaal gesproken mondeling stelt in de klas kun je toevoegen aan de dia’s evenals de antwoordmogelijkheden; een open vraag of multiple choice.

Mijn leerlingen waren enthousiast, met één maar: “We kunnen niet mee-typen in of onder de dia’s” Dit deden ze dus in een Word- of Google-document.

Na mijn eerste les was ik nog niet direct “om”. Ik had namelijk een nogal saai onderwerp met dito PowerPoint en dacht: “Ik zal mijn les eens wat leuker en interactiever maken met Pear Deck”. Dat is niet hoe het werkt. Jij als docent zorgt ervoor dat dat saaie onderwerp interessant wordt, jij als docent stelt de juiste vragen om ze te prikkelen en enthousiasmeren en Pear Deck maakt je les net weer iets effectiever en efficiënter!

Hier vind je een filmpje waarin ik alles uitleg:

https://drive.google.com/file/d/0BzTQ-SEfDdttTktwOHlnS0ozSnM/view?usp=sharing

Deze blog is eerder gepubliceerd op i.rocvantwente.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *