Docent met Office 365: slim gebruik maken van PowerPoint

Afgelopen week werd deze vraag gesteld tijdens een workshop over Office 365. What’s in it for me… wat heb ik er aan? Daarom heb ik een paar mogelijkheden van Office, voor de docent in de klas, op een rijtje gezet.

Studenten laten samen werken in één presentatie 

Als docent wil je vooral dat je studenten aan het werk zijn, toch? Daarom vind ik het erg fijn om een opdracht te maken waarin studenten gezamenlijk in één presentatie werken. Dat kan met PowerPoint in Office 365. Je deelt de presentatie met al je studenten en zij kunnen op hetzelfde moment (of eventueel later) tegelijkertijd de presentatie bewerken. Natuurlijk heb je altijd een paar grapjassen die uit zullen proberen wat er gebeurt als ze een paar slides deleten. Je kunt verstandig een extra versie van je presentatie op slaan. Zodra jouw dia’s met instructies (per ongeluk) verwijderd zijn dan kun je deze nog een keer delen. In Office heb je ook de functie versiebeheer. Je ziet hier elke wijziging en dus veel verschillende versies van je PowerPoint. Elke wijziging wordt weergegeven en door op de versie te klikken die je wilt gebruiken, kun je jouw PowerPoint herstellen.   Hoe werkt dat in de praktijk? Een voorbeeld: Studenten moesten enkele leerdoelen omschrijven. Nadat ik de SMART- methode had uitgelegd gingen ze zelfstandig aan de slag, ik liep rond om vragen te beantwoorden. Doordat de studenten allemaal in dezelfde presentatie werkten konden ze gemakkelijk bij elkaar ‘afkijken’ en elkaar om feedback vragen (peersupport). Ik had overzicht door even door de presentatie te scrollen of ze inderdaad aan het werk waren of, wanneer een dia erg lang leeg bleef, ze iets anders aan het doen waren.

Maak je presentaties nog aantrekkelijker Je hebt natuurlijk talloze manieren om les te geven, ook zijn er verschillende werkvormen te gebruiken. Ik vond een PowerPoint als leidraad wel zo handig. En met Office Mix (een extra functionaliteit, wel zelf toe te voegen) wordt het nog makkelijker om je presentatie aantrekkelijk te maken!

In PowerPoint Office mix zijn er een aantal applicaties toegevoegd aan je oude vertrouwde PowerPoint. Zo kun je een slide recording (filmopname van je dia) maken. Daarmee neem je je presentatie op en deze kun je voorzien van gesproken tekst. Handig voor flipping the classroom. Met behulp van screenrecording kun je een ander filmpje (bijvoorbeeld van YouTube) een document, website of iets anders opnemen en deze opname in jouw PowerPoint plaatsen. Je kunt eventueel een schermopname (dit is een foto) maken en toevoegen aan je presentatie. En niet te vergeten; video en audio toevoegen. Kies je video en audio die je op je computer of in de cloud hebt opgeslagen en voeg deze toe aan je PowerPoint. Interactiever maken? Dat kan met Quizzes. Voeg een multiple choice vraag toe aan je dia. Leerlingen kunnen deze vraag beantwoorden als ze de presentatie in presentatiemodus bekijken. Dit kan dus (vooralsnog) niet plenair….maar dat komt vast nog!

Hoe voeg ik Office Mix toe aan PowerPoint?Ga naar www.mix.office.com en klik op Get Office Mix.

Je presentatie sla je daarna op in de cloud (je one drive). En vanuit daar deel je je presentatie of mail je de link. Maak je gebruik van studieroutes in Cumlaude dan deel je natuurlijk daar je presentatie. Ben je een Google Classroom fan? Zelfs in Google Classroom uploadt je je presentatie vanuit one drive!

Analytics 

Je kunt je PowerPoint delen in Cumlaude of Google classroom maar als je je presentatie uploadt naar Office Mix. Heb je de mogelijkheid om analytics te bekijken!

Eenmaal geuploadt in Office Mix slecteer je de permissies van je presentatie. Je geeft daarmee aan wie allemaal bevoegd is om je Powerpoint te bekijken. Op het moment dat je je PowerPoint alléén openzet voor iedereen met de link en een vereiste is dat men eerst inlogt worden die analytics opgeslagen. Je kunt onder andere zien wie je PowerPoint heeft bekeken, hoe lang men daar over deed, welke slides zijn bekeken, of de quizvragen juist zijn beantwoord etc.

Dat kan je volgens mij veel waardevolle informatie geven over je presentatie! Je kunt  je studenten voorafgaand aan je les de opdracht geven dat ze zich voorbereiden door jouw presentatie te bekijken en dat dit een voorwaarde is om de les te mogen bijwonen. (flipping the classroom)

(Uiteindelijk zal Office Mix verdwijnen en opgaan in de verschillende applicaties en kun je het dus op nog meer onderdelen gaan gebruiken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *